Viete čo je to celiakia?

Autor: Jozef Košík | 31.7.2014 o 9:03 | (upravené 31.7.2014 o 21:57) Karma článku: 7,63 | Prečítané:  964x

Viete  čo je to celiakia? Čím ďalej tým viac o nej počujete, ale stále ste si ju nevyhľadali na internete? Je to novodobá choroba, alebo až teraz sa začala diagnostikovať vo veľkom a aj viac o nej hovoriť?

Je to autoimunitná choroba, ktorá má neskutočne veľa iných názvov. V skratke sa jedná o neznášanlivosť imunitného systému voči lepku. Je to prílišná aktivácia imunitného systému na prítomnosť lepku v tenkom čreve a poškodzuje našu tráviacu sústavu, hlavne spomenuté tenké črevo. Čo je zaujímavé, vyvinúť sa to môže v ktoromkoľvek veku. Viac tým trpia ženy než muži.

Frekvenciu výskytu odhadujú takzvaní odborníci veľmi rozmanito, a preto spomenúť nejaké čísla je úplne zbytočné. Odborníci odpozorovali aj to, že výskyt v Európe narastá z juhu na sever. Nuž to znamená dve možné veci. Buď južania kašlú na diagnostikovanie tejto choroby, alebo naozaj je to takto a Slovensko je niekde uprostred. Vec sa má totiž tak, že mnohí celiatici ani nevedia o tejto ich chorobe.

Príznakmi sú chudnutie (to neznie až tak zle, však?), zvýšená plynatosť čriev a hnačka (toto už znie horšie), celková slabosť, žalúdočné kŕče. Je toho oveľa viac, bolo by na dlho vymenovať všetky. U detí tieto príznaky vnímame ešte citlivejšie a tam sa dokonca môže pridať oneskorený rast, chudokrvnosť, opuchy a nedostatok vitamínov. Čo je smutné, zatiaľ to nevieme liečiť. Účinné je dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty. A to je u mnohých kameň úrazu.

Viacerým členom mojej rodiny diagnostikovali celiakiu. Nie je to sranda, sťažuje to život, je to otravné a môže to ísť dosť do peňazí. Začiatky sú ťažšie, keď človek nemá ešte istotu v tom, čo môže a nemôže jesť, na čo si dávať pozor. Zmena každodenného stravovania niekoho asi vystraší. Ale čo som ja odpozoroval vo svojej rodine, ide to bez väčších ťažkostí. Stačí sa držať zopár pravidiel. Ale každý normálny jedinec sa drží predsa súboru nejakých pravidiel.

Bezlepkovú stravu si niektorí pripravujú sami. Tí možno zistili, že nie je najjednoduchšie upiecť chutný a nadýchaný chlieb alebo dobrý zákusok či tortu. Nechceme sa predsa pripraviť o tieto dobroty. Niektorí na to nemajú čas, niektorým sa to neoplatí pripravovať pre seba. Aj preto sú už dnes bezlepkové pekárne a cukrárne. V súlade s Kódexom informujem, že som zainteresovaný na aktivitách jednej bezlepkovej pekárne a cukrárne v Chynoranoch, ktorú vedú moji švagrovci.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Po zrátaní 70 percent hlasov z volebných urien je nereálne, aby Hofer nepriaznivý stav zvrátil.

SVET

Rakúskym prezidentom bude holandský šľachtic z Ruska

Tiahnuce sa voľby vyhral Alexander Van der Bellen.


Už ste čítali?